Zkrocení větrů: Co můžete dělat s plynatostí
Plynatost, tedy „prdění“ nebo „pouštění větrů“ je normální biologický proces, jedná se o uvolňování plynu z trávicího systému přes řitní otvor. Nadměrné „prdění“ však může být trapné a může způsobovat psychickou újmu jak postiženému, tak i jeho okolí. Prostě se cítíte nepříjemně – zvláště, když jste v blízkosti ostatních. Ale co vlastně způsobuje hromadění plynu ve vašem střevě?
Plyn se shromažďuje ve střevech dvěma hlavními způsoby: Hlavní podíl plynu, který je v trávicím systému produkován, vzniká, když střevní mikrobiom rozkládá požitou potravu. Při tomto procesu naši malí kamarádi a pomocníci ve střevě uvolňují oxid uhličitý, metan a vodík, a to zejména v tlustém střevě. Navíc je tu také vzduch (kyslík, dusík), který polykáme při jídle, pití, žvýkání žvýkaček nebo kouření. Střevní plyny se částečně vstřebávají do krve přes střevní stěnu (stejně jako živiny) a vydechují se bez zápachu plícemi. A část, kterou nevydýcháme? Uniká – slušně řečeno – „zadními vrátky“.
Každý prdí – někdo méně, někdo více. Průměr je 5x až 25x denně.
Plynatost – když ticho NENÍ ten hlavní problém
Plynatost je normální a obvykle se není čeho obávat. Ve skutečnosti vědci zjistili, že průměrný člověk „prdí“ až 25x denně! Nadměrné „prdění“ však může být známkou toho, že tělo extrémně reaguje na určitý druh potravin. Mohou to být potraviny, které se dlouho tráví, potraviny bohaté na síru nebo potraviny s obsahem cukerných alkoholů (plnidla a sladidla). Tyto potraviny jsou zodpovědné za spouštění častých a páchnoucích větrů.
Jde například o:
- česnek
- cibuli
- zelí
- růžičkovou kapustu
- fazole
- vejce
- potraviny nebo nápoje obsahující sladidlo sorbitol
- sycené nápoje
Lidé s určitými zdravotními komplikacemi, jako jsou intolerance laktózy, syndrom dráždivého tračníku (IBS) nebo cukrovka, mohou mít více problémů se střevními plyny než ostatní. Také nerovnováha v přirozeném střevním mikrobiomu může způsobit nadměrnou plynatost.
Bylo zjištěno, že velmi účinný způsob, jak omezit plynatost, jé úprava jídelníčku. Častější konzumace menších porcí a vyloučení perlivých nápojů z jídelníčku snižuje množství střevních plynů.
Lidé, které trápí plynatost, mohou také vyzkoušet domácí ověřené metody, jako je pití mátového nebo kmínového čaje. Tyto rostliny zklidní střeva a zmírní plynatost.
Gaspan® je unikátní kombinace dvou přírodních, účinných látek ke zmírnění zažívacích obtíží.
Zjistěte, co způsobuje nadýmání a co s tím můžete dělat.
Zažívací potíže jsou častým problémem, který může postihnout každého z nás. Je důležité vždy pečovat o zdraví našeho trávicího systému. Jak je můžeme zmírnit?