Jste to, co jíte – vyvážená strava jako základ zdravého zažívání
Jste to, co jíte, a to je opravdu pravda.
Strava může ovlivnit mnoho aspektů vašeho zdraví a má také obrovský vliv na skladbu střevní mikroflóry. Krom stravy ovlivňuje střevní mikrobiom také životní styl a různé stravovací návyky. Pestrá a vyvážená strava je jedním z nejdůležitějších faktorů. A není důležitý jen druh jídla – počítá se i to, jak ho připravíte!
Například častá konzumace průmyslově připravených polotovarů s přidanými cukry a solí, může narušit mikrobiální rovnováhu ve střevech a je spojována s gastrointestinálními potížemi i se závažnějšími poruchami, jako je obezita, cukrovka a srdeční choroby.
"Vaše tělo je chrám, ale pouze pokud s ním tak zacházíte." Astrid Alaudová
Dobré jídlo je dobrý základ pro vaše střeva
Jíst zdravě a krmit dobře své „mikrobiální přátele“ není těžké – a navíc je to opravdu chutné! Vše, co opravdu potřebujete, je dodržovat několik jednoduchých pravidel, jako například:
1. Vyberte si stravu bohatou na vlákninu
Vláknina v potravě je z velké části nestravitelná a neobsahuje prakticky žádné kalorie ale slouží jako cenná výživa pro mikroorganismy ve střevě. Vzhledem k tomu, že vláknina se nachází pouze v rostlinných potravinách, váš denní jídelníček by měl obsahovat zeleninu, ovoce a celozrnné výrobky.
2. Vyzkoušejte fermentované potraviny
Fermentované potraviny, jako je nakládané zelí, jogurt nebo kefír, jsou vynikajícím zdrojem bakterií mléčného kvašení, a proto jsou zvláště prospěšné pro střeva.
3. Udělejte si z vody svůj oblíbený nápoj
Vypijte alespoň 1,5 litru denně. Voda a další tekutiny pomáhají rozkládat potravu a změkčovat stolici, což může pomoci předcházet zácpě. Mezi vhodné nápoje patří voda, neslazený čaj a silně ředěné zeleninové a ovocné šťávy.
4. Na rozmanitosti záleží
Pestrá, rozmanitá a vyvážená strava je složena z potravin, které podpoří zdravou a stabilní střevní mikroflóru. Vyvážená strava tělu poskytuje všechny potřebné živiny v správném poměru. Zahrnuje pestrý výběr potravin z různých skupin, jako jsou obiloviny, ovoce, zelenina, bílkoviny (např. maso, ryby, luštěniny), mléčné výrobky a zdravé tuky. Klíčem je vyhýbat se nadměrnému příjmu cukrů, soli a nezdravých tuků a dbát na dostatečný přísun vlákniny, vitamínů a minerálů. K dochucení pokrmů používejte bylinky a koření – to dodá vašim pokrmům rozmanitost a navíc povzbudí trávení.
5. Na jídlo se můžete těšit!
Jezte pomalu a jídlo si vychutnávejte bez rozptylování. Můžete tak nejen regulovat svoji hmotnost, ale můžete také zlepšit svoje trávení. Jídlo důkladně rozžvýkejte, vychutnejte si jeho texturu a chuť a i když to trvá o něco déle, než se najíst za pochodu cestou do práce, je to rozhodně zdravější.
6. Svačení nebo hodování?
Pokud máte sklony k zažívacím problémům, vyhněte se těžším jídlům a velkým porcím: řešením mohou být menší a častější jídla. Skromnější porce a kratší intervaly mezi jídly budou pro váš trávicí trakt snáze zvládnutelné a tento přístup by mohl zabránit potížím, jako jsou nadýmání, bolest a nevolnost.
7. Raději se tomu vyhněte
Průmyslově zpracované potraviny, umělá sladidla, alkohol a tabák mohou narušit střevní mikrofloru a je třeba se jim vyhnout, nebo je konzumovat s rozumem.
I při snaze jíst vyváženě se někdy nevyhneme zažívacím potížím, jako je nadýmání, křeče nebo pocit těžkosti. V takových chvílích může být řešením Gaspan®, který díky svému složení pomáhá ulevit od nepříjemných příznaků a podpořit zdravé trávení. Je praktickým pomocníkem, když potřebujete rychlou úlevu od zažívacích potíží.
Gaspan® na zažívací potíže
Žádejte ve své lékárně nebo kupte online.
Zjistěte, co způsobuje nadýmání a co s tím můžete dělat.
Správná rovnováha naší střevní mikroflóry je životně důležitá pro vaše trávení a celkové zdraví.
Každý to někdy zažil, obtíže mohou přijít po těžkém, špatně stravitelném jídle, po infekci v zažívacím ústrojí nebo například po týdenním užívání antibiotik.